De beslissing van Unilever om haar dubbele Brits-Nederlandse bedrijfsstructuur op te geven en te kiezen voor één enkel bedrijf dat in Londen is gevestigd, is goed nieuws voor Belgische inwoners.
Unilever is het resultaat van de fusie in 1929tussen de Nederlandse Margarine Unie en de Britse zeepfabrikant Lever Brothers. Unilever heeft twee holdingvennootschappen: Unilever NV in Rotterdam en Unilever PLC in Merseyside, maar het hoofdkantoor is gevestigd in Unilever House in Londen. Unilever NV staat genoteerd op de aandelenbeurzen van Amsterdam; Unilever PLC staat op de beurs van Londen.
De reden voor de shift is om op aandelen gebaseerde acquisities of desinvesteringen gemakkelijker en sneller te laten verlopen. In het verleden werden desinvesteringen van divisies, zoals de verkoop van Unilever’s spreads-afdeling, bemoeilijkt door de noodzaak om complexe interne structuren af te bouwen. De verschuiving zal het voor Unilever ook gemakkelijker maken om het eigen vermogen te verhogen.
Twee jaar geleden waren er al plannen om de Britse entiteit te laten fuseren met de Nederlandse. De Nederlandse premier Mark Rutte heeft Unilever het hof gemaakt met de belofte de dividendbelasting van 15% te verlagen op dividenden van grote ondernemingen; in het Verenigd Koninkrijk is er geen bronbelasting. De Belgische aandeelhouders van Unilever waren enthousiast. Zij betalen 15% belasting aan de bron in Nederland en 30% over de resterende 85%; dat is in totaal 40,5%.
Na publiek verzet heeft de Nederlandse regering het plan laten vallen. De aandeelhouders waren trouwens fel gekant tegen de fusie: Unilever zou van de FTSE 100 worden geschrapt als de groep niet in Londen was genoteerd. De plannen voor de fusie werden opgeborgen.
Twee jaar later werd het besluit om het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk te vestigen door de Britse regering als een motie van vertrouwen toegejuicht. De vennootschap moet nog altijd de toestemming krijgen van de helft van de aandeelhouders van de Nederlandse entiteit en driekwart van de aandeelhouders van het Britse bedrijf. De onderneming zei dat zij verwachtte dat ze haar beursnotering op de Londense FTSE 100 en de Nederlandse AEX-indexen zou kunnen behouden en dat zij genoteerd zou blijven aan de beurzen van Londen, Amsterdam en New York.
Als Unilever alleen in Londen is gevestigd, zullen Belgische aandeelhouders hun dividenden uit het Verenigd Koninkrijk ontvangen zonder afhouding van dividendbelasting. De 30% die in België verschuldigd is, zal de enige belasting zijn.
Share this Post